Skiftningar


Skiftningar. Moln - sol. Sol - moln. Min kropp värker, vi gick 1,2 mil på fjället i lördags. 


Jag gick själv med hundarna några timmar på fredagen också. Knarrande nysnö. Flingor i ansiktet. Lyckliga hundar, lycklig matte. 


Jag är som mest levande en bit upp på kalfjället. Nu ensam. Där alla spår slutar. Över krönet där vinden ökar. Åredalen i söder och Huså och Kall i norr. Åreskutan delvis dold av dis. 


Plötsligt får hundarna ragg. Precis intill de sista mariga fjällbjörkarna. Jag känner sen länge igen beteendet. Finns inget som skrämmer en hund på det viset. Som jägare vet jag att björnen mycket troligt finns där i sluttningen ned mot Ullån. I begrepp att bädda för sin långa vila. Eller redan färdig sedan länge. Jag är inte rädd, men adrenalinet stiger. Jag är ensam här uppe på Mullfjällets krön, jag siktar svagt Forsaskaltjärn där vi fiskade röding på isen när jag var liten. 


Med ens vrider sig vinden något och molnen mörknar. Jag ser snöovädret tjockna till. Färgen skiftar mot lila. 


Jag skalar en mandarin och drar upp luvan och vänder åter mot Ullådalen och bilen. Åter till verkligheten. Ned till ärenden i byn och möta maken vid tåget. Plockmiddag på Vinbaren @restaurang_aregarden maten är sublime. 


Jag älskar att pressa, ligga på gränsen. Känna efter i ytterkanten hur mycket jag håller för. Jag höll för den längre jakten, så vackert. En tjäderhöna på nära håll. Vi rundade Blanktjärn med sitt turkosa vatten. Lunndörrsfjällen i fonden. Kaffe och ostmacka på filmjölksbröd med lingon i. Färskt isande vatten drack vi ur bäcken. 


Nu åter på Essingeleden och förkylningstider. Palmemordet på tv. Mycket jobb. Men med laddade batterier.